Welk materiaal kunststof dakkapel?

Kunststof dakkapellen

Er zijn verschillende materialen voor kunststof dakkapellen mogelijk. Slechts een beperkt aantal wordt daadwerkelijk toegepast bij de fabricage van kunststof dakkapellen. WBB Dakkapellen maakt al jaren naast metalen en hardhouten dakkapellen ook kunststof dakkapellen. Qua aantal plaatsingen lopen de kunststofdakkapellen zelfs al jaren mijlenver voorop op de "klassieke" hardhouten dakkapellen en zelfs nog meer mijlen op de metalen dakkapellen van aluminium, zink of koper. Niet zo gek overigens want kunststof dakkapellen biedt tegenwoordig heel erg veel voordelen. We zetten ze voor u in deze blog op een rijtje.

Als we praten over een bepaald materiaal dakkapel, dan hebben we het over de buitenbekleding van de dakkapel en dan met name over de bekleding van de boeidelen (de bovenste dakrand) en de zijwangen van de dakkapel.
Een kunststof bekleding wordt meestal middels verlijming aangebracht op het houten frame van de dakkapel of middels in kleur weggewerkte schroeven vastgezet. Hierdoor is er geen of nauwelijks zichtbaar bevestigingsmateriaal aan de buitenzijde te zien. Een kunststof dakkapel oogt daarom er ook mooi, strak en modern uit.

 

Materiaal kunststof dakkapellen

Kunststof is een verzamelnaam voor een reeks aan kunststof materialen. Voor dakkapellen zijn de meest gebruikte kunststof materialen:

  1. HPL
  2. Trespa©
  3. Keralit
  4. Polyester

 

HPL

HPL staat voor High Pressure Laminaat, of te wel: een hogedruk kunststofplaat. HPL heeft een paar mooie voordelen: Ondoordringbaar voor vocht, slijtvast, slagbestendig, chemisch bestendig, hittebestendig en kleurvast. Is leverbaar in gladde en afwijkende texturen. HPL platen zijn zeer geschikt voor bekleding van constructies voor binnen en voor buiten. WBB Dakkapellen fabriceert dakkapellen met HPL bekleding met een gladde textuur.

 

Trespa©

Trespa is de naam van een Nederlands fabrikant van HPL-platen. Trespa©-platen zijn dus HLP-platen (zie hierboven). WBB Dakkapellen maakt kunststof dakkapellen van HPL, maar niet van het merk Trespa©.

 

Keralit®

Keralit® is een kunststof dat in de bouw veel wordt toegepast als vervanger voor hout bij gevelbekleding. Keralit® bekleding wordt geleverd in de vorm van panelen en in de vorm van rabatdelen. Het materiaal is zeer stijf, heeft een lage uitzettingscoëfficiënt en door de hardheid van de toplaag ook nog eens zeer duurzaam.
Keralit® bestaat uit gerecycelde polymeren op basis van koolstof en waterstof, is verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren en al dan niet met houtstructuur. WBB Dakkapellen fabriceert dakkapellen met Keralit® als bekleding voor de boeidelen en voor de zijwangen.

 

Polyester

Polyester dakkapellen worden alleen prefab gefabriceerd. Met behulp van een mal wordt de dakkapel in zijn geheel gegoten en is daarmee dus naadloos. Er is ook geen houten frame aanwezig. De levensduur is meer dan 50 jaar, maar is wel gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Polyester is bovendien moeilijk te repareren. Met een Rc-waarde van 3 - 3.5 voldeed het nog prima aan de oude norm (geldig tot en met 2019). De nieuwe normering staat echter op 6.0.

WBB Dakkapellen fabriceert daarom geen polyester dakkapellen.

 

Advies van WBB Dakkapellen

WBB Dakkapellen adviseert haar klanten om bij een kunststof dakkapel te kiezen voor HPL of voor Keralit®. Voor beide materialen geldt een hoge isolatiewaarde conform het nieuwste bouwbesluit (Rc>6.0), ongevoelig voor weersomstandigheden, slijtvast, vormvast en kleurvast. De keuze is dan eigenlijk gemakkelijk: Houdt u meer van een design op basis van rabat delen (plankenstructuur) dan wordt het Keralit®. En als u meer houdt van een gladde, strakke (plaat) design dan is HPL de uitkomst.