Voorbeeld plaatsing dakkapel
Voorbeeld plaatsing dakkapel, onlangs uitgevoerd in Vleuten, ter illustratie van hoe zo'n plaatsing wordt uitgevoerd. Stapsgewijs, in woord en beeld.
Vorig week schreven we in onze blog over "uw persoonlijke prijsindicatie" voor het plaatsen van een dakkapel van WBB dakkapellen. In deze blog beschreven we in duidelijke stappen hoe het voortraject tot aanschaf van een dakkapel er voor u als klant uitziet. Zie ook onze eerdere blog in januari specifiek over het gratis inmeten bij u thuis. Dit voortraject zal uiteindelijk leiden tot het plaatsen van order en dan gaan wij uw dakkapel op onze hoofdlocatie te Gendt voor u fabriceren. Zie ook onze specifieke pagina hierover.
Zodra de dakkapel klaar staat en de afgesproken plaatsingsdag nadert, wordt het langzamerhand voor veel klanten toch wel een beetje spannend. En sommige klanten vinden het zelfs best eng dat er een groot gat in hun dak wordt gezaagd, waar dan de dakkapel moet gaan komen.
Wees gerust. Onze plaatsingsteams hebben allemaal jarenlange ervaring met het dagelijks plaatsen van dakkapellen in alle vormen en maten, in alle situaties en onder alle weersomstandigheden. U bent bij ons in goede en vertrouwde handen!
Om u inzicht te geven wat er nu allemaal gebeurt op zo'n plaatsingsdag, nemen wij u in de komende drie blogs mee op een foto- en videoverslag van een plaatsing die wij onlangs in Vleuten hebben uitgevoerd. Uitgebreid hebben wij voor u vastgelegd wat er zoal gaat gebeuren op deze dag.
De dag voor de plaatsing
WBB Dakkapellen plaatst dagelijks meerdere dakkapellen door het gehele land. Een van de plaatsingsploegen heeft uw dakkapel uit een verzameling klaarstaande dakkapellen opgetakeld en op de aanhanger geplaatst. Zij controleren of alles compleet is: zijn de mee bestelde accessoires aanwezig; zijn er voldoende balken en planken aanwezig om de dakkapel correct te kunnen plaatsen; is het aanvullende montage- en isolatiemateriaal in voldoende mate aanwezig; enzovoorts.
Ook voor u is het dag van actie: Zorg dat de zolder of ruimte waar de dakkapel komt, toegankelijk en leeg is. Ook de weg er naar toe (voordeur, gang, trap, overloop) vrij is van obstakels en geen dierbare of breekbare staan of hangen. Zorg ook dat eventuele aanwezige apparatuur die niet verwijderd kunnen worden goed zijn afgedekt tegen vocht en stof.
Voor dag en dauw
Onze plaatsingsteams staan voor dag en dauw op om nog voor de files uit op weg te zijn om uw dakkapel te komen plaatsen. Het streven is rond 07:00 uur bij de klant aanwezig te zijn om met de eerste werkzaamheden te beginnen. Dat betekent vaak vóór 06:00 uur al opstaan en ontbijten om dan vervolgens eerst naar onze hoofdvestiging in Gendt af te reizen om de bus met aangekoppelde aanhanger met uw dakkapel op te halen. Na controle op het vaststaan van de dakkapel op de aanhanger gaat de plaatsingsploeg op pad.


Aankomst bij de klant
De bus met aanhanger wordt geparkeerd. Altijd even "een dingetje", immers de bus met aanhanger past niet in een reguliere parkeerplaats en de plaatsingsploeg wil graag de bus met al het gereedschap, hout en montagemateriaal bij de hand hebben. Daarnaast wil de plaatsingsploeg eigenlijk ook meteen parkeerruimte reserveren voor de kraan, die later zal arriveren, zodat die er goed bij kan voor de plaatsing zelf. Als klant kunt u bijvoorbeeld de avond van tevoren zorgen dat uw eigen auto alvast op die plek staat en met de buren een afspraak maken om meer ruimte vrij te houden (ca. 3 normale parkeerplekken is voldoende).
Tijd voor kennismaking en opname van de situatie. De plaatsingsmedewerkers gaan meteen aan de slag. Daar waar nodig (in overleg) wordt eerst beschermend materiaal op de vloer van de entree, de gang, de overloop van de eerste verdieping en eventueel ook de vloer van de zolder neergelegd. Om het neerdwarrelen van stof en zaagsel tegen te gaan wordt ook een deel van het trapgat op de zolder afgeplakt met plastic. Drie grote puinzakken worden klaargezet (glasvezelisolatie en plastic wordt gescheiden van hout en van de dakpannen).











Voorbeeld plaatsing dakkapel: De eerste opening
En dan gaat het toch echt gebeuren. Na het afmeten en inteken van het te maken gat, gaat de elektrische zaag erin! Eerst wordt er een klein gat gemaakt (grofweg van heuphoogte tot hoofdhoogte en een meter binnen het afgetekende gat aan beide zijden). Van binnenuit wordt eerst het isolatiemateriaal (meestal glaswol) en daarna de dakpannen verwijderd. Enkele dakpanlatten (dunne horizontale latten waarop de dakpannen liggen) worden weggezaagd om vervolgens nog meer isolatiemateriaal en dakpannen te kunnen verwijderen. Zo wordt het gat steeds groter. Zie de afbeeldingen.
Nu worden er twee tijdelijke stellages gebouwd om het dak te kunnen dragen als de steunbalken binnen het gat worden doorgezaagd en verwijderd. Één stellage wordt aan de bovenzijde (nabij de nok) aangebracht en de andere stellage aan de onderzijde (nabij de vloer). De bouwkundige constructie van uw dak moet immers (ook tijdelijk!) altijd gewaarborgd blijven. En dan gaat het even heel snel. Alle panlatten en steunbalken binnen het afgetekende gat worden in een hoog tempo doorgezaagd en verdwijnen in een rap tempo in de puinzak.
Voorbeeld plaatsing dakkapel: De definitieve opening
Ondertussen is ook aan de buitenzijde op de resterende balken de correcte maatvoering ingetekend en kan het gat voor uw dakkapel op de juiste definitieve maten worden ingezaagd. De bouwkundige constructie van uw dakkapel moet nu structureel hersteld worden. Dit gebeurt door gordingen (horizontale dwarsbalken die het gewicht van het dak verdelen over de resterende steunbalken) oven en onder aan te brengen én meestal aan één zijde ook nog een extra steunbalk om de juiste breedte te verkrijgen. Het gat heeft nu de definitieve grootte gekregen. Hierna worden alle zijden afgewerkt ter voorbereiding op de plaatsing van de dakkapel. Dit houdt in het terugleggen van isolatiemateriaal en het terugplaatsen van de dakpannen (en indien nodig op maat afgeslepen). Ook de tijdelijke stellage wordt weggehaald en het resterende overbodige materiaal wordt in de puinzakken gedaan. Alles is nu klaar voor de plaatsing dakkapel.


De kraan
De kraan arriveert meestal rond 10:00 uur. De straat wordt dan deels of geheel geblokkeerd. De bus met aanhanger gaat op de weg zelf staan en de kraan neemt dan de parkeerplaats en ook een deel van de weg in beslag. Na het uitzetten van zijn stempels (de uitschuifbare stabilisatiearmen aan de beide zijkanten van de kraan) is de straat voor ruim een uur voor een deel of geheel geblokkeerd. Het is raadzaam uw buren vooraf hiervan op de hoogte te stellen.
Eerst worden de drie gevulde puinzakken via het gat in het dak opgehesen en vervolgens op een door u aangewezen plek in de voortuin of oprit geplaatst. (Nb: tegen meerprijs kunnen we dit ook voor u afvoeren.)
De kraan is nu klaar voor de feitelijke plaatsing van de dakkapel.
Deel 2 van deze blog
Volgende week volgt deel 2 van deze blog "Voorbeeld plaatsing dakkapel". Daarin beschrijven wij en laten we de feitelijke plaatsing van de dakkapel zien in de gemaakte opening. En beschrijven wij hoe de afwerking aan de binnen- en aan de buitenzijde wordt uitgevoerd.
Tot dan!
Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?
Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!