Hoe onderhoudsvrij is onderhoudsvrij?

Vraag: Een van de genoemde voordelen van een dakkapel is dat deze onderhoudsvrij is. Is dat ook daadwerkelijk geval en voor hoe lang geldt dat dan?

Antwoord:

Een dakkapel is gedurende zijn garantieperiode vrijwel onderhoudsvrij. Een dakkapel afgewerkt met kunststof, metaal of Trespa is voor een periode van 15 jaar gegarandeerd. Voor een houten dakkapel geldt een garantieperiode van 10 jaar.

wbb dakkapellen - Onderhoudsvrije dakkapel


Op termijn (na de garantieperiode) is onderhoud cq vervanging van onderdelen op onderstaande punten te verwachten:

Onderhoud door mos- en algenaangroei

Woont u in een bosrijke omgeving of een omgeving met veel vegetatie (en dus vochtig) dan kan vroegtijdig mosvorming optreden. Mosvorming op zich kan geen kwaad, maar de uitstraling van de dakkapel wordt daardoor wel minder. Met een hogedrukreiniger kan het mos simpel verwijderd worden.

Onderhoud aan het dak

De werking van de bitumenlaag op het dak van de dakkapel wordt door zonlicht en andere weersinvloeden op de langere tijd minder. We adviseren dan ook die na 25 jaar zeker te laten vervangen. Overigens zijn onze eigen dakkapellen voorzien van EPDM, een dakbedekking die het traditionele bitumen dakbedekking vervangt en tot wel 50 jaar meegaat.

Onderhoud aan geverfde onderdelen

De verf op een houten dakkapel dient al eerder bijgewerkt te worden. Afhankelijk van de gebruikte verf en de plaatselijke omstandigheden is een eerste behandeling na 5 – 7 jaar nodig.

Onderhoud aan de loodslabben

Ook de loodslabben van traditioneel echt lood hebben een levensduur tussen de 15 – 20 jaar. Zodra er scheurtjes optreden of stukken afbrokkelen dienen deze loodslabben vervangen te worden. Onze eigen dakkapellen zijn echter voorzien van hoogwaardige loodvervangers. Deze hebben een veel langere levensduur van minimaal 30 jaar.

Onderhoud aan de beglazing

De HR++ beglazing in de front van de dakkapel gaat minimaal 20 – 25 jaar mee. Ziet u één van de ramen een vocht- of dampplek (een wazig gedeelte vaak in het midden van het raam) ontstaan, dan kunt u het beste alle ramen in één keer laten vervangen om geen kleurverschillen tussen de ramen onderling te krijgen.

Categorie: Onderhoud en service