Rc waarde dakkapel

wbb-dakkapellen - Rc-waarde-dakkapel-FAQ-Bouwbesluit

De Rc-waarde van een dakkapel

De Rc-waarde is de eenheid waarmee de thermische isolatiewaarde van uw dakkapel wordt uitgedrukt. Of eenvoudiger gezegd: Hoe goed is uw (toekomstige) dakkapel geïsoleerd. In het Bouwbesluit uit 2012 wordt het plaatsen van een dakkapel expliciet beschreven en staat er gespecificeerd dat de gehele constructie moet voldoen aan de thermische isolatiewaarde. Voor nieuwbouwprojecten geldt in ieder geval een Rc-waarde van 6.0 W/m2.

Dakkapel plaatsen op bestaande woningen

Voor het vervangen of het geheel nieuw plaatsen van een dakkapel geldt de eis van een minimale Rc-waarde van 6.0 niet. Hier kan volstaan worden met een lagere Rc-waarde. Aan een hogere RC-waarde zit natuurlijk een hoger prijskaartje. Toch kiest het merendeel van onze klanten voor een Rc-waarde van 6.0, juist vanwege de hogere isolatiewaarde. Immers, de meerprijs is snel weer terugverdiend door de lagere energiekosten.

Situatie 1:
Ons huidige dak heeft geen tot nauwelijks isolatie en we laten een dakkapel plaatsen met een lage isolatiewaarde.
Dit is niet aan te raden. In de meeste gevallen krijgt een deel van de zolder of bovenetage een nieuwe bestemming bijvoorbeeld als extra logeer- of kinderkamer, hobby- of werkkamer, nieuwe badkamer. Als er geen of nauwelijks isolatie aanwezig is, zal het in de wintermaanden niet erg fijn vertoeven zijn in deze nieuw gecreëerde ruimtes. Daarnaast is er de mogelijkheid tot condensvorming door de grote temperatuurverschillen die kunnen optreden.

Situatie 2:
Ons huidige dak heeft geen tot nauwelijks isolatie en we laten een dakkapel met een hoge isolatiewaarde plaatsen.
Ook dit is niet aan te raden. Weliswaar zal de ruimte waar de dakkapel wordt geplaatst aangenamer aanvoelen en fijner zijn om in te werken of te verblijven, maar de energiekosten blijven hoog en de kans op condensvorming zal dan zelfs nog iets hoger zijn dan in situatie 1.

 

wbb-dakkapellen - Rc waarde dakkapel - Thermische isolatiewaarde

Ons advies

Eigenlijk adviseren wij van wbb dakkapellen om de zolder vooraf goed te isoleren bij het plaatsen van een dakkapel met een hogere thermische isolatiewaarde (Rc=6.0). Zo heeft u maximaal profijt van lagere energiekosten, minder kans op condensvorming maar wel het maximale plezier van behaaglijke ruimtes die u met het plaatsen van een dakkapel hebt creëert.

Bron: Bouwbesluit 2012: https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/

Ook geïnteresseerd in een prefab dakkapel van WBB Dakkapellen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!