Lekkage door smeltend ijs, sneeuw en stuifsneeuw

wbb-dakkapellen - stuifsneeuw op het dak

De strenge winterperiode is nu voorbij, maar toch willen wij nog graag toelichten waarom smeltend ijs, sneeuw en stuifsneeuw tot lekkageproblemen kan leiden bij uw dakkapel. Sneeuw op straat, weilanden, bomen en op daken van huizen. Het levert fraaie en  sprookjesachtige plaatjes op. Toch een beetje wintervakantiegevoel, maar dan in eigen land. Maar aan al dat fraais kleven helaas ook punten van zorg. Wat als het weer gaat dooien? Kan al dat smeltend water dan wel weer weg?

Sneeuw en stuifsneeuw

De afgelopen periode is er voor Nederlandse begrippen in korte tijd veel sneeuw gevallen. Op veel plekken zelfs tot wel 60 cm. Deze dikke laag sneeuw ligt natuurlijk ook op uw dak. Daarbij heeft het ook nog eens hard gewaaid. Hierdoor hebben zich zogenoemde sneeuwduinen of sneeuwophopingen gevormd, die tot ver boven die 60 cm uit zijn gekomen. Ook op uw dak doet dit verschijnsel zich voor.
Door de afwisseling van strenge nachtvorst (tot -15) en nieuwe sneeuwval vormt zich een dikke samengeperste sneeuwlaag, die na enige dagen overgaat in een ijslaag. Zolang de temperatuur maar flink onder het vriespunt blijft, is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Dan blijft deze ijslaag gewoon liggen.

Een ander fenomeen is stuifsneeuw. Stuifsneeuw is zeer fijne, bijna poederachtige sneeuw (ook wel driftsneeuw of jachtsneeuw genoemd) dat zich, vooral bij windvlagen, gemakkelijk in alle richtingen verplaatst. Stuifsneeuw dringt door tot in alle mogelijke gaten en kieren en daarmee dus ook onder de dakpannen. Zonder dat het direct zichtbaar is, kan zich onder uw dakpannen een laag stuifsneeuw ophopen en daar dagenlang blijven liggen. Zolang de temperatuur maar flink onder het vriespunt blijft, blijft het liggen en is er eigenlijk niet zo veel aan de hand.

Het gaat dooien!

Veel mensen kijken er naar uit: eindelijk weer zon en warmte. Lekker naar buiten!
Maar dan kunnen juist lekkageproblemen ontstaan. Doordat de temperatuur niet meer (voldoende) onder het vriespunt blijft, ontstaat er smeltwater en die moet ergens heen.

Hier gaat het dan mis. Enkele bekende problemen:

  1. Afvoer verstopt: de regenpijp zit vol met takjes, bladeren of is zelf nog bevroren!
  2. Dakgoot verstopt: dakgoot ligt vol met takjes, bladeren, mos of brokken ijs.
  3. Afvoer en dakgoot kunnen de grote hoeveelheid smeltwater niet aan.
  4. Gebroken of missende dakpannen: de sneeuw die in deze gaten terecht is gekomen, zal bij het smelten direct een weg onder de dakpannen zoeken.

Als smeltwater niet netjes via de hiervoor bedoelde afvoerkanalen kan worden afgevoerd, zoekt het water een eigen weg en dat leidt meestal tot lekkageproblemen. Omdat het vaak om grote hoeveelheden smeltwater gaat, kan de schade behoorlijk groot zijn.

Smeltend stuifsneeuw

In het verlengde van het niet netjes afvoeren van het smeltwater, ligt het smeltwater afkomstig van de ophopingen van het stuifsneeuw. Afhankelijk van de plek waar stuifsneeuw is binnengedrongen, zoekt ook dit smeltwater een eigen weg naar beneden. Bij stuifsneeuw gaat het meestal om een geringe hoeveelheid, daardoor is de lekkageschade meestal ook beperkt.

Wat te doen?

Als u de afgelopen periode lekkageproblemen heeft ondervonden van smeltwater, dan adviseren wij u zeker daar iets aan te gaan doen. Los van het feit dat water en vocht op de lange duur tot rotting van hout gaat zorgen, kunt u bij komende winters toch ook weer lekkageproblemen verwachten.

“Voorkomen is beter dan genezen”:

  1. Laat uw dak, dakgoten en afvoerpijpen door een erkend dakherstelbedrijf grondig controleren en repareren.
  2. Houd uw dak in de gaten dat er zich niet teveel sneeuw ophoopt op bepaalde plekken. Schep deze sneeuw weg mocht het teveel worden.
  3. Stuifsneeuw is lastiger te verhelpen. Bij oude slecht aansluitende dakpannen kunt u overwegen nieuwe moderne goed aansluitende dakpannen aan te schaffen.

Meer informatie, zie onze blog "Onderhoud aan dakkpel": https://wbb-dakkapellen.nl/onderhoud-aan-dakkapel/

Verzekerd?

Met een opstalverzekering bent u gelukkig verzekerd voor de smeltwaterschade die aan uw huis ontstaat. Behalve als uw verzekeraar kan aantonen dat de schade is ontstaan door slecht onderhoud.

wbb-dakkapellen - bevroren dakgoten

Ook geïnteresseerd in een prefab dakkapel van WBB Dakkapellen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!