Kosten dakkapel versus meerwaarde?

wbb-dakkapellen - kosten versus meerwaarde berekenen van een dakkapel

Wegen de kosten van een dakkapel op tegen de meerwaarde?

Dakkapellen zijn binnen Nederland ongekend populair (stijging van meer dan 30% over de afgelopen jaren). Zie ook onze eerdere blog "Dakkapellen nog steeds ongekend populair" hierover. Niet zo vreemd: Een dakkapel:

  • is snel geplaatst,
  • vergroot het woonoppervlakte binnen het huis,
  • zorgt voor meer licht en warmte in huis,
  • het huis wordt er mooier van.

Een of meerdere extra kamers is dan snel gerealiseerd. Een meerwaarde die ook in geld is uit te drukken.

Met de uitbreiding van het woonoppervlakte komen natuurlijk ook de nodigde kosten. In deze blog "kosten dakkapel versus meerwaarde" zetten we de kosten voor een dakkapel op een rijtje en bepalen dan of het totaal op de korte en lange termijn opwegen tegen de meerwaarde.

 

De kosten van een dakkapel

De kosten van een dakkapel laat zich ruwweg verdelen in enerzijds de aanschafkosten en anderzijds de onderhoudskosten. Zie ook onze eerdere blog "Wat kost een dakkapel?" hierover.

- Aanschafkosten:

De aanschafkosten bestaat uit de prijs van de dakkapel zelf; de plaatsingskosten zijn meestal hierbij inbegrepen. Ook de verbouwingskosten van de ruimte achter de dakkapel dient meegenomen te worden in dit overzicht. Immers, in veel gevallen gaat het om een ongebruikte zolder waar één of meerdere kamers gerealiseerd gaan worden. Uiteraard kunnen deze verbouwingskosten enorm uiteenlopen afhankelijk van de wensen, de mate waarin er verbouwd moet worden en de gebruikte materialen.

- Onderhoudskosten:

De onderhoudskosten van een dakkapel zijn de eerste 15 jaar bij kunststof dakkapellen (Keralit of HPL) en metalen dakkapellen (Aluminium en zink) verwaarloosbaar. Bij de klassieke hardhouten dakkapellen met een garantietermijn van 10 jaar, dient het schilderwerk vaak al eerder aangepakt te worden (5 – 7 jaar) en is vaak ook onderhoud op het houtwerk aan de buitenzijde noodzakelijk.

 

De gerealiseerde meerwaarde

Ook de meerwaarde laat zich uitdrukken in meerdere factoren (zie ook onze eerdere blog hierover "Waarom een dakkapel":

- Meerwaarde door extra vierkante meters:

Direct na plaatsing van de dakkapel is, zelfs als de verbouwing van de ruimte achter de dakkapel nog gaande is of zelfs nog moet starten, al meteen meer waard: Het aantal vierkante meters woonoppervlakte is namelijk direct toegenomen. Bij schuine daken telt het schuine gedeelte tot een hoogte van 1,50 meter niet mee en na plaatsing van de dakkapel voor dat deel nu wel. Afhankelijk van de breedte van de dakkapel en de schuinte van het dak zelf kan dat behoorlijk oplopen.

- Meerwaarde door realisatie van extra ruimtes:

Door de toegevoegde woonoppervlakte bij de dakkapel ontstaan er mogelijkheden om kamers of ruimtes toe te voegen. Maak hierbij, ook kijkend naar de toekomst, een verstandige keuze: Een extra slaap- of logeerkamer is handig en verstandig tenzij er al 4 slaapkamers elders in het huis zijn. Een ruime badkamer met ligbad, douche en kleine sauna wordt super hoog gewaardeerd als er elders in het huis alleen kleine douche beschikbaar is. Laat eens een makelaar naar uw woning kijken voor advies hierbij.

Een juiste keuze maakt een woning meer waard. In sommige situaties nemen hypotheekverstrekkers deze meerwaarde mee in een "aanvullende"- of vervolghypotheek doordat de woning in een andere tariefklasse kan komen te vallen.

- Besparing op de energierekening:

Bij de wat oudere woningen (met een lage isolatiewaarde) zal het plaatsen van een dakkapel met een isolatiewaarde van meer dan 6.0, de totale isolatiewaarde van de woning verhogen. Dit is meer dan u vermoed, zeker bij de wat bredere dakkapellen of bij meerdere dakkapellen. Na plaatsing van een dakkapel lekt er minder warmte weg en zal uw energierekening naar beneden gaan.

 

Conclusie kosten dakkapel versus meerwaarde

Het simpelweg met boerenverstand "plussen en minnen" laat al zien dat de meerwaarde zowel op de korte termijn als op de lange termijn gemakkelijk wint van de te maken kosten. Maar stel zelf een rekenmodel op als u overweegt een dakkapel aan te schaffen. Wij kunnen u hierbij helpen. Onze adviseurs komen graag bij u langs om hierover te informeren en te adviseren. Ook een makelaar in de buurt kan u veel advies geven of een dakkapel in uw situatie zinvol is.

Conclusie: Ja, het loont absoluut om een dakkapel aan te schaffen.

NB: Lees ook eens onze blog over "Is mijn huis geschikt voor een dakkapel?"

Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?
Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!