
Isolatiewaarden dakkapellen zoals vermeld in het bouwbesluit
Wij van WBB Dakkapellen krijgen steeds meer vragen over de isolatiewaarden van onze dakkapellen. Niet zo vreemd in het kader van aandacht van voor Duurzaamheid, Global Warming en steeds verder stijgende kosten voor verwarming van uw huis.
Bouwbesluit 2015:
Constructie | Nieuwbouw | Renovatie |
Gevels 1 | Rc 4,5 m2K/W | Rc 1,3 m2K/W |
Daken 2 | Rc 6,0 m2K/W | Rc 2,0 m2K/W |
Vloeren 3 | Rc 3,5 m2K/W | Rc 2,5 m2K/W |
Formeel geldt dat het plaatsen van dakkapellen onder “Nieuwbouw” valt en dat dus de norm van Rc=60 geldt. In uitzonderlijke gevallen mag een lagere norm toegepast worden (bijvoorbeeld bij historische of monumentale gebouwen).
Op het hanteren van deze isolatiewaarden voor dakkapellen wordt al enkele jaren steeds nadrukkelijker gehandhaafd door lokale gemeenten. Zo ook is met ingang van 2020 dit weer verder aangescherpt. Bij vergunningsplichtige dakkapellen worden daarom ontwerpen gebaseerd op Rc lager dan 6,0 nu steevast afgekeurd door keurings- / welstandscommissies. Bij vergunningsvrije dakkapellen is het vooralsnog uw keuze als klant dat bepalend is voor ons.
WBB Dakkapellen levert haar dakkapellen in Rc=3,5 of Rc=6,0 uitvoering. Uiteraard is de 6,0-versie iets duurder omdat hiervoor meer isolerend materiaal wordt aangebracht in het dakdeel en beide wangen.
Condensproblemen
Een keuze voor een maximaal isolerende dakkapel lijkt dus alleen maar voordelen op te leveren (minder warmteverlies, meer licht, meer woonoppervlakte). Maar er is ook een keerzijde: Een te goede isolatie ten op zichte van de rest van het dak veroorzaakt namelijk condensvorming: Condens vormt zich namelijk daar waar de temperatuurverschillen te groot worden.
Als het dak van uw huis slechts bestaat uit een houten beschotting met aan de buitenkant direct de panlatten en de dakpannen, dan is de isolatiewaarde daarvan slecht (vaak minder dan 2,0). De zolder is vaak net zo koud als buiten om het huis. Als u besluit op dit dak toch een dakkapel met een isolatiewaarde van Rc=6.0 te laten plaatsen, dan zult u direct merken dat dit tot condensvorming leidt. Ook een dakkapel met een isolatiewaarde van Rc=3,5 zal hoogstwaarschijnlijk tot problemen leiden.
Condensvorming wordt dus niet veroorzaakt door de dakkapel zelf, maar doordat de goed isolerende dakkapel met een slechts isolerende dak wordt gecombineerd.
Het beste is dan ook om bij dergelijke daken meteen ook de rest van het dak aan te pakken: Het aanbrengen van isolerende lagen aan de binnenzijde van het dakbeschot, aangevuld met een goede nok-isolatie en controleer meteen ook of het deel van de schoorsteen onder het dak geïsoleerd is.
Met een goed isolerend dak in combinatie met een dakkapel van WBB Dakkapellen, heeft u een maximale inspanning gedaan om enerzijds warmteverlies en anderzijds condens problemen te voorkomen.
Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?
Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!