Is mijn huis wel geschikt voor een dakkapel: enkele overwegingen
Kan ik wel een dakkapel plaatsen op mijn dak? Gelukkig zijn veel daken prima geschikt voor het plaatsen van een dakkapel. Toch zijn er ook daken die niet of minder geschikt zijn:
- Daken met een hellingshoek van minder 20 graden. Een plat dak is natuurlijk ongeschikt. Maar ook daken met een hellingshoek van minder dan 20 graden zijn onpraktisch om daar nog een dakkapel op te zetten. Een dakopbouw is dan een betere oplossing.
- Ook daken met een hellingshoek van meer dan 60 graden zijn in praktische zin ongeschikt om nog een dakkapel te plaatsen. Voor deze zeer steile daken is een dakraam een betere overweging.
- Rietgedekte daken zijn eveneens ongeschikt om een prefab dakkapel te plaatsen. Dakkapellen zijn hier wel degelijk mogelijk, maar die kunnen dan beter door of via een gespecialiseerde rietdekker geplaatst worden.
- Singles- en leisteen bedekte daken vereisen ook extra inspanningen van specialisten om een goede en correcte plaatsing uit te voeren.

Is er voldoende ruimte buiten beschikbaar?
(Prefab) dakkapellen zijn in heel veel maten te leveren. Standaard hoogten zijn 1,50 meter en 1,75 meter. Maar ook andere hoogte zijn in principe leverbaar. De breedte van een dakkapel kan in theorie variëren minder dan een meter tot wel meer dan 15 meter. Praktisch gezien houden we minimaal 1 meter aan en maximaal 13 meter voor een dakkapel uit één stuk.
NB: Een gemiddelde standaard dakkapel is bij ons 3 – 5 meter breed en 1,75 meter hoog.
Zowel onder, boven als aan de zijkanten dient er ruimte (lees dakpannen) vrij gehouden te worden. Dit conform het huidig geldende bouwbesluit van 2019:

Ook dient er rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van een of meerdere schoorstenen, ventilatiekanalen en dergelijke.
Is er voldoende ruimte binnen beschikbaar?
Hier is het natuurlijk juist om te doen: Binnen meer ruimte creëren door het plaatsen van een dakkapel. Toch moet de bestaande binnenruimte wel de mogelijkheden daartoe bieden: Denk aan de aanwezigheid van een CV-installatie, warmtepomp, technische installatie cq omvormers voor de zonnepanelen enz. Ook de trap van / naar de beneden liggende verdieping kan vervelend gepositioneerd zijn. Door de huidige indeling van de zolderruimte kunnen bestaande muren soms net vervelend in de weg staan.
Toch is ook hier weer veel mogelijk zonder meteen in kostbare verbouwingen terecht te komen. Onze adviseur kan hier uitstekend aangeven wat de mogelijkheden zijn.
Andere overwegingen
Aan de voorzijde-, achterzijde of aan zijkant van het huis. Of boven de aangebouwde garage. De locatie van de dakkapel is belangrijk om bij stil te staan. Een dakkapel aan de achterzijde van het huis pal op het zuiden is natuurlijk optimaal: Vergunningsvrij, snel realiseerbaar en direct veel licht en ruimte. Maar ook aan de voorzijde of niet op het zuiden gericht dak kan een dakkapel toch superveel voordelen opleveren.
Vergunningsplichtig?
Een vergunning aanvragen voor het plaatsen van uw dakkapel is soms noodzakelijk. Dit verschilt per gemeente. Als dit nodig blijkt, wordt u door ons volledig ontzorgd op het gebied van het aanleveren van de bouwtekeningen, het invullen van het aanvraagformulier en elke vorm van correspondentie met de gemeentelijke instanties hierover.
Lees de brochure van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties over onder welke condities vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel mogelijk is. Direct checken of een omgevingsvergunning noodzakelijk is, kunt u hier bij het Omgevingsloket Online: Check of omgevingsvergunning nodig is.
Hier zit u immers niet op te wachten op dit stukje formele bureaucratie. Daarom doen wij dat voor u!
Meer informatie: www.omgevingsloket.nl