We hebben voor u de aan ons meest gestelde vragen en de antwoorden daarop hieronder op een rijtje gezet:
Jazeker! Foto’s meenemen waarop duidelijk de gewenste positie van de dakkapel, sleepkap (dakkapel met een schuin dak) of nokverhoging zichtbaar wordt is zeer aan te bevelen. We krijgen dan meteen een goede indruk van uw situatie op uw dak (soort dak, hellingshoek, afmetingen en dergelijke).
Ook foto’s van reeds aanwezige dakkapellen (die van uw zelf of die van de buren) is handig om meteen een indruk van de gewenste uitvoering en stijl te krijgen.
Bouwtekeningen laat goed de bestaande indeling van de zolderverdieping zien, waarmee onze adviseurs en ontwerpers dan rekening kunnen houden.
Mocht u niet in staat zijn foto’s of bouwtekeningen mee te nemen, dan is er ook geen man overboord. Op basis van Google Maps kunnen we vaak al een goede inschattingen doen van de mogelijkheden.
NB: Bij het intakegesprek later doen we sowieso standaard een gedetailleerde inmeting van alle benodigde maten bij u op locatie.
De hoogwaardige en onderhoudsarme materialen die wbb dakkapellen gebruikt bij het fabriceren en monteren van haar dakkapellen garanderen een lange levensduur. Afhankelijk van het gekozen materiaal is de standaard garantietermijn 15 jaar (kunststof of aluminium) of 10 jaar (hardhout). Daarmee is wbb dakkapellen absoluut marktleider qua kwaliteit en service.
Een dakkapel van wbb dakkapellen is dus een investering die zeker op langere termijn rendement op gaat leveren. Zie ook “waarom een dakkapel“.
De door ons afgegeven garantie is uiteraard overdraagbaar naar een volgende eigenaar van uw woning mocht daar in de toekomst sprake van zijn.
Vraag: Wanneer mag ik een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen?
Antwoord:
Het plaatsen van een dakkapel kan niet zomaar. Om de veiligheid van uzelf en van omwonenden te waarborgen en omdat rekening gehouden moet worden met inpassing in de omgeving, worden hieraan door uw gemeente enkele voorwaarden gesteld. In sommige gevallen is er daarom een vergunning (zijnde een omgevingsvergunning) noodzakelijk,
Uit de brochure “Dakkapellen, wanneer vergunningsvrij, wanneer omgevingsvergunning nodig” van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties:

De voor- en achterkantbenadering:
Belangrijk is waar u de dakkapel wilt plaatsen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied (de weg, openbaar groen of water), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.
Geen omgevingsvergunning voor het bouwen nodig:
Voor het vergunningvrij mogen plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:
- de dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gekeerd zijn;
- de dakkapel heeft een plat dak;
- de dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter;
- de onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet1 ;
- de bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok2 ;
- de zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak3 ;
- de dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen; de dakkapel mag ook niet op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, vergunningvrij worden geplaatst.
Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in aantal gevallen toch vergunningvrij bouwen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl
Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de dakkapel zonder vergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u zonder omgevingsvergunning iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel. Vergunningvrij bouwen is niet toegestaan op, aan of bij een bouwwerk dat illegaal gebouwd is of gebruikt wordt.
Een dakkapel aan de voorzijde
In een beperkt aantal gevallen mag een dakkapel ook aan de voorkant of op een dak dat naar het openbaar gebied gekeerd is, vergunningsvrij worden geplaatst. De dakkapel moet dan in ieder geval voldoen aan de voorwaarden 2 tot en met 6. Daarnaast moet het bestemmingsplan een dakkapel aan de voorkant toestaan en mogen er geen welstandseisen gelden. Uw gemeente kan u informeren of dat bij u het geval is.
Standaard maten van wbb dakkapellen
Standaard levert wbb dakkapellen haar dakkapellen in de twee hoogtes: 1,50 meter en 1,75 meter hoog. beiden voldoen dus aan de gestelde eisen voor vergunningsvrij plaatsen. Wbb dakkapellen levert echter ook afwijkende maten: Dakkapellen die hoger zijn dan 1,75 meter zijn dus per definitie wel vergunningsplichtig.
Indien een omgevingsvergunning toch nodig is:
Wbb dakkapellen biedt u dan twee opties:
1. Wbb dakkapellen levert u alleen de bouwtekening aan. Met behulp van deze bouwtekening kunt u dan zelf het aanvraagproces bij uw gemeente doorlopen. Wbb brengt hiervoor een kleine meerprijs.
2. Wbb dakkapellen verzorgt voor u het aanvraagproces. Wij stellen de bouwtekening op en verzorgen het aanvraagproces bij uw gemeente inclusief alle daarbij behorende correspondentie. Wbb dakkapellen rekent hiervoor een kleine meerprijs.
LET OP: Vanwege de (grote) verschillen in leges en administratiekosten die gemeenten in rekening brengen worden deze additionele kosten rechtstreeks door de gemeente bij u in rekening gebracht.
Ga zelf na of u zonder omgevingsvergunning mag bouwen
Wilt u een dakkapel plaatsen? Doorloop de stappen uit bovenstaand schema om na te gaan of u wel of geen omgevingsvergunning nodig heeft. U kunt ook direct online checken of een omgevingsvergunning noodzakelijk is: check omgevingsvergunning
Uw gemeente kan u informeren over de welstandseisen die voor uw locatie gelden.
Lees verder in de brochure.
Meer informatie:
Vraag: Een van de genoemde voordelen van een dakkapel is dat deze onderhoudsvrij is. Is dat ook daadwerkelijk geval en voor hoe lang geldt dat dan?
Antwoord:
Een dakkapel is gedurende zijn garantieperiode vrijwel onderhoudsvrij. Een dakkapel afgewerkt met kunststof, metaal of Trespa is voor een periode van 15 jaar gegarandeerd. Voor een houten dakkapel geldt een garantieperiode van 10 jaar.

Op termijn (na de garantieperiode) is onderhoud cq vervanging van onderdelen op onderstaande punten te verwachten:
Onderhoud door mos- en algenaangroei
Woont u in een bosrijke omgeving of een omgeving met veel vegetatie (en dus vochtig) dan kan vroegtijdig mosvorming optreden. Mosvorming op zich kan geen kwaad, maar de uitstraling van de dakkapel wordt daardoor wel minder. Met een hogedrukreiniger kan het mos simpel verwijderd worden.
Onderhoud aan het dak
De werking van de bitumenlaag op het dak van de dakkapel wordt door zonlicht en andere weersinvloeden op de langere tijd minder. We adviseren dan ook die na 25 jaar zeker te laten vervangen. Overigens zijn onze eigen dakkapellen voorzien van EPDM, een dakbedekking die het traditionele bitumen dakbedekking vervangt en tot wel 50 jaar meegaat.
Onderhoud aan geverfde onderdelen
De verf op een houten dakkapel dient al eerder bijgewerkt te worden. Afhankelijk van de gebruikte verf en de plaatselijke omstandigheden is een eerste behandeling na 5 – 7 jaar nodig.
Onderhoud aan de loodslabben
Ook de loodslabben van traditioneel echt lood hebben een levensduur tussen de 15 – 20 jaar. Zodra er scheurtjes optreden of stukken afbrokkelen dienen deze loodslabben vervangen te worden. Onze eigen dakkapellen zijn echter voorzien van hoogwaardige loodvervangers. Deze hebben een veel langere levensduur van minimaal 30 jaar.
Onderhoud aan de beglazing
De HR++ beglazing in de front van de dakkapel gaat minimaal 20 – 25 jaar mee. Ziet u één van de ramen een vocht- of dampplek (een wazig gedeelte vaak in het midden van het raam) ontstaan, dan kunt u het beste alle ramen in één keer laten vervangen om geen kleurverschillen tussen de ramen onderling te krijgen.
Vraag:
Is het nodig om vooraf zonnepanelen en zonnecollectoren te laten verwijderen als we een dakkapel willen plaatsen?
Antwoord:
Bij het plaatsen van een dakkapel dient het gedeelte van het dak waar de dakkapel gesitueerd is, inderdaad vóóraf vrijgemaakt te worden van extra aangebrachte constructies zoals zonnepanelen, zonnecollectoren, airconditioners enzovoorts.
Verwijderen van constructies
De zonnepanelen, zonnecollectoren en andere constructies dienen vóóraf aan de dag van plaatsing van de dakkapel verwijderd te zijn!
Terugplaatsen van constructies
Na de dag van plaatsing van de dakkapel kunnen de constructies weer (terug)geplaatst worden.
Ruimte voor constructies
Bovenop de dakkapel is er ruimte om de tijdelijk verwijderde constructies weer terug te plaatsen, maar daarvoor zullen wel aanpassingen noodzakelijk zijn.
Bij zonnepanelen en zonnecollectoren zal in de meeste gevallen slechts een deel van alle panelen teruggeplaatst kunnen worden. Tevens zal er ander bevestigingsmateriaal gebruikt moeten worden om de constructie opnieuw te bevestigen. Ook bedradingen en leidingen zullen in de meeste gevallen aangepast moeten worden.
Neem contact op met de leverancier of aannemer die de panelen of airconditioner bij u geplaatst heeft, om u te laten adviseren over de noodzakelijke aanpassingen en de kosten daarvan.
Intakegesprek
Tip: Geef in het intakegesprek aan dat u zonnepanelen of andere constructies wilt herplaatsen op de dakkapel of dat in de nabij toekomst wilt gaan doen!
Bij het ontwerpen van uw de dakkapel houden we dan qua gewicht en gewichtsverdeling rekening mee. Afhankelijk van gewicht, plaatsing en verdeling van de constructies kan dit leiden tot een meerprijs.