We hebben voor u de aan ons meest gestelde vragen en de antwoorden daarop hieronder op een rijtje gezet:

Vraag: Wanneer mag ik een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen?

Antwoord:
Het plaatsen van een dakkapel kan niet zomaar. Om de veiligheid van uzelf en van omwonenden te waarborgen en omdat rekening gehouden moet worden met inpassing in de omgeving, worden hieraan door uw gemeente enkele voorwaarden gesteld. In sommige gevallen is er daarom een omgevingsvergunning voor nodig,

Uit de brochure “Dakkapellen, wanneer vergunningsvrij, wanneer omgevingsvergunning nodig” van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties:

De voor- en achterkantbenadering:
Belangrijk is waar u de dakkapel wilt plaatsen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied (de weg, openbaar groen of water), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.

Geen omgevingsvergunning voor het bouwen nodig:
Voor het vergunningvrij mogen plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:

  1. de dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gekeerd zijn;
  2. de dakkapel heeft een plat dak;
  3. de dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter;
  4. de onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet1 ;
  5. de bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok2 ;
  6. de zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak3 ;
  7. de dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen; de dakkapel mag ook niet op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, vergunningvrij worden geplaatst.

Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in aantal gevallen toch vergunningvrij bouwen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de dakkapel zonder vergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u zonder omgevingsvergunning iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel. Vergunningvrij bouwen is niet toegestaan op, aan of bij een bouwwerk dat illegaal gebouwd is of gebruikt wordt.

Een dakkapel aan de voorzijde
In een aantal gevallen mag een dakkapel ook aan de voorkant of op een dak dat naar het openbaar gebied gekeerd is zonder vergunning worden geplaatst. De dakkapel moet dan in ieder geval voldoen aan de voorwaarden 2 tot en met 6. Daarnaast moet het bestemmingsplan een dakkapel aan de voorkant toestaan en mogen er geen welstandseisen gelden. Uw gemeente kan u informeren of dat bij u het geval is.

Ga zelf na of u zonder omgevingsvergunning mag bouwen
Wilt u een dakkapel plaatsen? Doorloop de stappen uit het schema om na te gaan of u wel of geen omgevingsvergunning nodig heeft. Uw gemeente kan u informeren over de welstandseisen die voor uw locatie gelden.

Lees verder in de brochure.

Meer informatie:
www.omgevingsloket.nl

Category: Algemeen

Vraag:
Een van de genoemde voordelen van een dakkapel is dat deze onderhoudsvrij is. Is dat ook daadwerkelijk geval en voor hoe lang geldt dat dan?

Antwoord:
Een dakkapel is gedurende zijn garantieperiode vrijwel onderhoudsvrij. Een dakkapel van kunststof, metaal of Trespa is voor een periode van 15 jaar gegarandeerd. Voor een houten dakkapel geldt een garantieperiode van 10 jaar.

Woont u in een bosrijke omgeving of een omgeving met veel vegetatie (en dus vochtig) dan kan vroegtijdig mosvorming optreden. Mosvorming op zich kan geen kwaad, maar de uitstraling van de dakkapel wordt daardoor wel minder. Met een hogedrukreiniger kan het mos simpel verwijderd worden.

De werking van de bitumenlaag op het dak van de dakkapel wordt door zonlicht en andere weersinvloeden op de langere tijd minder. We adviseren dan ook die na 25 jaar zeker te laten vervangen.

De verf op een houten dakkapel dient al eerder bijgewerkt te worden. Afhankelijk van de gebruikte verf en de plaatselijke omstandigheden is een eerste behandeling na 5 – 7 jaar nodig.

Ook de loodslabben hebben een levensduur tussen de 15 – 20 jaar. Zodra er scheurtjes optreden of stukken afbrokkelen dienen de loddslabben vervangen te worden.

De HR++ beglazing in de front van de dakkapel gaat minimaal 20 – 25 jaar mee. Ziet u één van de ramen een vocht- of dampplek (een wazig gedeelte vaak in het midden van het raam) ontstaan, dan kunt u het beste alle ramen in één keer laten vervangen om geen kleurverschillen tussen de ramen onderling te krijgen.

Vlak voor het aflopen van de garantieperiode is het verstandig om een controle te laten uitvoeren om schade of kleine gebreken vaststellen en laten repareren. Hiermee velengt u de levensduur van uw dakkapel aanzienlijk!

Ook is het verstandig om bij extreme weersomstandigheden (hevige storm, strenge vorst, hittegolf enzovoorts) een controle te laten uitvoeren. Er kan schade aan het dak of de boeiboorden van de dakkapel zijn ontstaan die beste meteen verholpen dient te worden om eventuele vervolgschade (bijvoorbeeld rot) te voorkomen.

Bovenstaande vervangingen en controles kunnen wij voor u uitvoeren. Neem gerust contact met ons op voor advies of voor het inplannen van een afspraak.

Vraag:
Is het nodig om vooraf zonnepanelen en zonnecollectoren te laten verwijderen als we een dakkapel willen plaatsen?

Antwoord:
Bij het plaatsen van een dakkapel dient het gedeelte van het dak waar de dakkapel gesitueerd is, inderdaad vrijgemaakt te worden van extra aangebrachte constructies zoals zonnepanelen, zonnecollectoren, airconditioners enzovoorts.

Bovenop de dakkapel is er ruimte om de tijdelijk verwijderde constructies weer terug te plaatsen, maar daarvoor zullen wel aanpassingen noodzakelijk zijn.

Bij zonnepanelen en zonnecollectoren zal in de meeste gevallen slechts een deel van alle panelen teruggeplaatst kunnen worden. Tevens zal er ander bevestigingsmateriaal gebruikt moeten worden om de constructie opnieuw te bevestigen. Ook bedradingen en leidingen zullen in de meeste gevallen aangepast moeten worden.
Neem contact op met de leverancier of aannemer die de panelen of airconditioner bij u geplaatst heeft, om u te laten adviseren over de noodzakelijke aanpassingen en de kosten daarvan. Daarnaast dienen de werkzaamheden in overleg met ons ingepland te worden (vooraf en na plaatsing van de dakkapel).

Tip: Geef in het intakegesprek aan dat u zonnepanelen of airco wilt herplaatsen op de dakkapel! Dan houden we hiermee qua gewicht rekening in de constructie van het dak van de dakkapel.

Category: Algemeen

Load More