De wintersport vakantie zit er weer op. Ook dit jaar weer naar Oostenrijk geweest, maar nu naar een ander skigebied, Nassfeld vlakbij het plaatsje Hermagor (een absolute aanrader: zie deze link). Zowel op de heen- en de terugreis en ook ter plaatse kunnen wij het niet laten naar de huizen te kijken en vooral of er een leuke of bijzondere dakkapel op staat. Ook hier kwamen we weer een paar mooie en bijzondere exemplaren tegen. Dit gaf inspiratie voor deze blog: "Dakkapellen in het buitenland".

Oostenrijk:
De Oostenrijkers zijn duidelijk praktisch ingesteld. Het hele dak moet ’s winters een flink pak sneeuw kunnen torsen, dus qua formaat dakkapel houden ze het met een laag lessenaarsdak lekker compact.


Frankrijk:
In Frankrijk creëren ze een vriendelijke en landelijke uitstraling van hun dakkapellen met het gebruik van natuursteen. De kleine sierlijke dakkapellen doen het vooral zomers goed tegen de flink oplopende temperaturen door direct zonlicht.

Spanje:
Rond de Middellandse zee zie je eigenlijk maar heel weinig dakkapellen. Als je al schuine daken kunt vinden, zetten ze daar liever kleine dakraampjes in om zo het licht binnen te laten en de warmte buiten te houden. Als er ruimte bij gebouwd moet worden, zetten ze er liever meteen een hele verdieping bovenop.

Oekraïne:
Als we gaan rondneuzen in Oekraïne dan zien we hier zeker dakkapellen terug. Maar dan wel met Russische invloeden: een flink puntige zadeldak. Ook deze vorm is bestand tegen veel sneeuwval.

Noorwegen/Zweden/Finland:
In de Scandinavische landen komt het gebruik van dakkapellen in landelijk gelegen huizen eigenlijk niet voor. De ligt hellende daken zijn op zich prima geschikt voor dakkapellen, maar het is simpeler om de, meestal houten huizen, uit te bouwen of dan maar meteen een heel nieuw huis te bouwen.


Angelsaskisch:
We gooien Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australië maar even op één hoop. De dakkapellen in deze landen ogen een beetje saai; allemaal een beetje dezelfde stijl. Conservatief, kleine dakkapellen met zadeldak van hout. In de Verenigde Staten doen ze het natuurlijk wel op zijn Amerikaans: veel! Twee dakkapellen op een dak is niet genoeg: vier is beter en als het niet past, dan gewoon stapelen.

Nederland:
De dakkapellen zijn soms traditioneel, soms super trendy. Diverse materialen, duurzaam, veel licht en men creëert goedkoop en effectief veel ruimte. Kortom: een genot om naar te kijken!
Dakkapellen in het buitenland:
Bovenstaand geeft een leuk overzicht over het ontwerp en gebruik van dakkapellen in de diverse landen. Het is zeker niet compleet. Wij zijn benieuwd wat u er van vindt. En als u ook leuke en opvallende dakkapellen heeft gezien, stuur ons de foto’s toe (info@wbb-dakkapellen.nl).
Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?
Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!