Dakkapellen doorstaan Ciara

Ciara: Dakkapellen doorstaan de storm.

Als huiseigenaar ben je toch altijd onrustig als er een zware storm over het land trekt. Zeker een storm van het kaliber Ciara: windkracht 10 met windstoten tot 129 kilometer per uur (Vlieland).
Dat zijn cijfers achteraf, waar je tijdens die storm wel onrustig van was geworden. Als het zo hard giert en waait in en rond het huis is dat iets waar je ergens in je achterhoofd toch mee bezig bent: blijft alles wel heel, loop ik dadelijk geen schade op?
En Ciara gaat vandaag bijna naadloos over in een tweede storm met windkracht 9 en windstoten tot 100 km/uur.

 

Ciara en dakkapellen

Dat het dan op een aantal plekken fout gaat, is dan eigenlijk niet vreemd: hieronder een kleine collage van wat in de media te vinden is.

NB: Copyrights en auteursrechten van de gebruikte foto's liggen bij de betreffende fotografen/eigenaars. De foto's zijn gebruikt ter illustratie van mogelijke schade door natuurkrachten van de storm Ciara, februari 2020. De gebruikte foto's dienen derhalve geen commercieel doel.

 

Na bestudering van tientallen beschikbare foto’s zijn er twee opvallende schades te vinden:

  1. Het dak en dakrand

Het dak cq dakrand van de dakkapel is een duidelijke zwakke schakel. De foto's laten zien dat of de dakbedekking, of de dakrand (soms met boeideel en al) of beide in zijn geheel losraken van het frame van de dakkapel. Dit duidt op een ondeugdelijke constructie en gebruik van goedkope materialen. De ontwerper van deze dakkapellen hebben de natuurkrachten onderschat die kunnen optreden bij windvlagen van meer dan 100 km/uur. Opvallend is ook dat in veel gevallen de gehele dakbedekking is los geraakt en als één geheel gaat wapperen. Eventuele gevolgschade kan aanzienlijk zijn als dit verder loskomt, wegwaait en elders neerkomt.

  1. Zelfbouw dakkapellen

Zelfbouw dakkapellen zijn vaker getroffen dan de prefab-dakkapellen op de gevonden foto's. Dit is natuurlijk geen representatieve steekproef, maar wel opvallend in deze verzameling gevonden foto's. Ook hier worden door de ontwerpers van deze zelfbouw dakkapellen de optredende natuurkrachten onderschat. Gespecialiseerde kennis en ervaring maken hier echt het verschil of je dakkapel wel of niet bestand is tegen de zwaarste stormen.
Met prefab dakkapellen bent u ervan verzekerd dat dit in het ontwerp, de constructie en de gebruikte materialen is meegenomen en dat ze bestand zijn tegen deze krachten.

 

Meer stormen nog te gaan

Het is nu de tweede dag na het hoogtepunt van Ciara en aan het begin van februari, de stormmaand. De storm voor komende zondag, Dennis genaamd, is al aangekondigd. Zorg dat u voorbereid bent.
Denk bijvoorbeeld aan de periodiek controle. Zie onze blog "Checklist periodiek dakkapel".

 

Conclusie:

Prefab dakkapellen zijn kwalitatief beter bestand tegen de natuurkrachten dan zelfbouw-dakkapellen. Lees ook onze blog: "14 redenen om voor WBB Dakkapellen te kiezen"

Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!