
Voor het plaatsen van uw dakkapel is soms een vergunning nodig. In deze blog zetten we uiteen wanneer wel en wanneer geen vergunning aangevraagd hoeft te worden.
Dakkapel plaatsen
Met het plaatsen van een dakkapel vergroot u eenvoudig en kosteneffectief de ruimte die anders onder het dak verloren zou gaan. Het aantal vierkante meters leefruimte neemt toe en door het ruimtelijke effect oogt en voelt uw huis ook ineens een stuk groter aan.
Vergunning wel of niet nodig?
Een vergunning aanvragen voor het plaatsen van uw dakkapel is niet altijd nodig maar in sommige gevallen juist expliciet noodzakelijk. Gelukkig zijn er landelijk geldende regels hiervoor, maar incidentele willen sommige gemeentes hiervan afwijken en strengere regels hanteren, bijvoorbeeld voor monumentale woningen. Check dus altijd lokaal bij uw gemeente of u te maken heeft met aanvullende eisen.
Landelijke gelden regels voor wel of geen een vergunning nodig
Er zijn algemeen geldende landelijke regels voor het plaatsen van een dakkapel, opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties. Zie link hieronder voor een gedetailleerde beschrijving van deze regels. Hieronder een samenvatting.
Dakkapel aan de achterzijde:
Een vergunning is niet nodig indien:
- de dakkapel voorzien is van een plat dak,
- gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger is dan 1,75 m,
- onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet (overgang naar dakgoot of plat dak),
- bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok,
- zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak, en
- de dakkapel staat niet op een woonwagen, tijdelijke woning of recreatieve woning.
Dakkapel aan de voorzijde:
Vrijwel altijd is voor een dakkapel aan de voorzijde een vergunning noodzakelijk. Uitzondering is als er geldt dat het expliciet wordt toegestaan in het bestemmingsplan of als de woning in welstandsvrij gebied staat (bijvoorbeeld buiten de gemeentegrens ligt).
Meer informatie:
Meer gedetailleerde informatie kunt u vinden in de volgende bronnen:
- Website “Wat mag ik bouwen”: https://watmagikbouwen.nl/dakkapel
- Omgevingsloket Online: https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/particulier/home/checken/
- Brochure van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties: https://wbb-dakkapellen.nl/sdm_downloads/brochure-wanneer-vergunningsvrij/
Vergunning noodzakelijk?
U heeft vastgesteld dat u (toch) een vergunning nodig heeft? Geen nood, in veel gevallen verleent de gemeente al snel een vergunning als de dakkapel aan standaard eisen voldoet en er in dezelfde straat of directe omgeving al andere dakkapellen zijn geplaatst.
Wij verzorgen het volledige aanvraagtraject: van het invullen van het aanvraagformulier, het toesturen van de bouwtekeningen & specificatie tot en met de correspondentie mat uw gemeente inzake de aanvraag.
Zie verder onze webpagina’s hierover:
Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?
Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!