Condensvorming bij dakkapellen

wbb-dakkapellen - condensvorming

Condensvorming bij ramen

Het is weer herfst. De temperatuur buiten is al een tijdje flink aan het dalen. De zon laat zich nog maar weinig zien en heeft niet veel kracht meer. Regen, storm, mist en andere gure weerselementen zijn  daarvoor in de plaats gekomen. Binnen staat de kachel / cv / open haard weer flink te loeien om ons behaaglijk warm te houden. Goed voor de mens, maar helaas niet zo goed voor de ramen in ons huis.
Door de grote verschillen binnen en buiten treedt nu echter gemakkelijk condensvorming op. En dat betekent vaak (klets)natte ramen en vensterbanken.

Wat is condens?

Condens is warme lucht die afkoelt en zich gaat zetten op de koude plekken in huis. Dit zijn meestal ramen en spiegels. Dit fenomeen heet condensatie en is het gevolg van te veel vocht in huis. In dit artikel worden de oorzaken en de oplossingen van condens op ramen besproken.

Oorzaak

Moderne huizen of bestaande huizen die isolatiewerken hebben ondergaan zijn steeds beter luchtdichter gemaakt. Dit houdt kou en wind buiten, maar zorgt er tevens voor dat er minder droge lucht binnen kan komen.

Bijvoorbeeld: Een volwassen persoon verliest tijdens zijn slaap ca 2 liter vocht per nacht. Bij gesloten ramen en deuren wordt de slaapkamer een vochtige ruimte. Door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten gaat er gedurende de nacht condens op de ramen van de slaapkamer vormen.

Is condensvorming erg?

Als je condensvorming niet aanpakt, kan op en duur schimmelvorming en bij houten delen ook rotting optreden. Dit kan zorgen voor een muffe lucht in huis. Een ander snel optredend en goed zichtbaar symptoom is het losbladeren van behang.
Schimmels en teveel vochtigheid is slecht voor de persoonlijke gezondheid. Hoofdpijn, misselijkheid en irritaties aan ogen, keel en neus treden hierbij al snel op.

wbb-dakkapellen - rehau ventilatierooster

Oplossingen voor condensvorming

De oplossing is eigenlijk heel simpel: Het binnenlaten van verse lucht van buiten.

  1. Slaap met geopende ramen. Een simpele en de goedkoopste oplossing. Verse lucht komt de hele nacht binnen en temperatuurverschillen zijn dan klein. Maar dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn (lawaai van buiten).
  2. Zorg dat alle ventilatieroosters in huis in de geopende stand staan. Er treedt dan ventilatie op die de verschillen tussen binnen en buiten kleiner maken.

Bij onze dakkapellen worden de ventilatieroosters als accessoires aangeboden. Per kiep-draairaam of per vast raam wordt deze dan geïnstalleerd bij de fabricage van de dakkapel. Het aantal ventilatieroosters is afhankelijk van de breedte van de dakkapel en de achterliggende ruimte(s). Laat u goed informeren door onze adviseurs.
NB: Het achteraf installeren van ventilatieroosters is niet meer mogelijk vanwege de zeer hoge kosten.

  1. Ook het installeren van een ventilatiesysteem in huis is een dure oplossing maar zeker wel een kwalitatief hoogwaardige mogelijkheid.

Wat niet werkt: ’s ochtends een uurtje het raam openzetten om de slaapkamer te luchten is helaas geen oplossing. Voor goede ventilatie is het nodig dat voor meerdere uren, en bij voorkeur de hele dag door, verse lucht door het gehele huis of de verdieping kan stromen om de oude vochtige lucht af te voeren en te vervangen door frisse droge lucht van buiten.

Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!