Checklist dakkapel periodiek

Periodieke checklist Dakkapel

Een dakkapel van WBB Dakkapellen heeft nauwelijks onderhoud nodig (zie ook onze blog: "14 redenen om wbb-dakkapellen te kiezen"). Voor een hardhouten dakkapel geldt een garantietermijn van 10 jaar en voor de kunststoffen of metalen dakkapellen 15 jaar. Onze dakkapellen kunnen dus wel wat hebben (zie ook onze FAQ: "Hoe onderhoudsvrij is onderhoudsvrij?". Toch is het verstandig om periodiek eens kritisch naar de dakkapel te kijken, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde. Hieronder onze "checklist dakkapel periodiek":

 1. Plassen op het dak:
  Mogelijke oorzaak: Afvoer verstopt of geblokkeerd
  Oplossingen: Afvoer schoonmaken

 

 1. Mosvorming op het dak:
  Mogelijke oorzaken: Afvoer verstopt; dichtbij geplaatste (hoge) bomen
  Oplossingen: Afvoer schoonmaken, snoeien of kappen van de bomen

 

 1. Mosvorming of groene aanslag op zijwangen of boeiboord:
  Mogelijke oorzaken: Dichtbij geplaatste (hoge) bomen
  Oplossingen: Schoonspuiten van de zijwangen of boeidelen.

 

 1. Condens- waterdruppels aan de binnenzijde van de kozijnen:
  Mogelijke oorzaken: Te groot warmteverschil tussen binnen en buitentemperatuur.
  Oplossingen: Goed ventileren

 

 1. Lekkage plafond dakkapel (1):
  Mogelijke oorzaken: In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door kapotte dakpannen of nokvorsten boven de dakkapel, scheefliggen van dakpannen, loodslabben van schoorstenen of pijpen.
  Oplossingen: vervangen dakpannen of nokvorsten, Loodslabben vervangen (bij voorkeur meteen door moderne loodvervangers).

 

 1. Lekkage plafond dakkapel (2):
  Mogelijke oorzaak: Ontbreken van dampdichte folie; aftimmering te laat aangebracht.
  Oplossing: Alsnog aanbrengen of vervangen.

 

 1. Lekkage bij de wangen:
  Mogelijke oorzaken: Teveel ruimte tussen wang en de dakpannen of verkeerd aangebrachte loodslabben of loodvervangers.
  Oplossingen: Controleer of de loodslabben correct zijn aangebracht en voldoende onder de dakpannen liggen. Eventueel dakpannen verleggen of vervangen door bredere.

 

 1. Lekkage dakkapel algemeen
  Er zijn nog vele andere mogelijke oorzaken die tot een zichtbare lekkage in of vlakbij de dakkapel kunnen optreden. Vaak is echter de oorzaak elders te vinden (zie hierboven). Mocht dit niet zo zijn, laat er dan een specialist naar kijken. U kunt een afspraak laten inplannen met één van onze adviseurs die dan op zoek gaat naar de oorzaak en u dan een oplossing zal voorstellen.

 

 1. Scheurvorming in de afwerking binnenzijde van de dakkapel
  Mogelijke oorzaken: De dakkapel moet zich nog zetten; Werking tussen diverse gebruikte materialen.
  Oplossingen: Als de scheurvorming na enkele weken stabiel blijft, scheur opvullen en opnieuw afwerken. Indien een scheur nog steeds werkt, laat er dan eerst de specialist van de binnenzijde afwerking naar kijken. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de dakkapel zelf nog instabiel is.

Als uw dakkapel zonder kleerscheuren door deze "checklist dakkapel periodiek" heen is gekomen, dan zult u nog jaren veel plezier en zonder zorgen van uw dakkapel kunnen genieten.

 

Ook geinteresseerd in een dakkapel van WBB Dakkapellen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een prijsopgave aan. Op basis van door uzelf ingevoerde gegevens geven we binnen 3 werkdagen een persoonlijke op maat gemaakt prijsindicatie af!